ARNOŠT LUSTIG ZEMŘEL


 
 

 
Český spisovatel, scenárista, novinář a pedagog.
( 21. 12. 1926 - 26. 2. 2011)

Roku 1941 byl z rasových důvodů (žid) vyloučen z měšťanky, učil se krejčím. O rok později byl Lustig deportován do Terezína, prošel koncentračními tábory Terezín, Osvětim a Buchenwald. 13. dubna 1945 pak uprchl z transportu smrti (Dachau).Po osvobození začal Lustig studovat obchodní akademii, na podzim r. 1945 přešel na Vysokou školu politických a sociálních věd (obor novinářství), kde získal titul Ing. Později obdržel čestné doktoráty ze Spertus College of Judaica v Chicagu a Western Michigan University.
Od roku 1946 působil Lustig jako novinář, byl vysílán do Izraele Československým rozhlasem, Lidovými novinami, Židovským věstníkem, Zemědělskými novinami jako dopisovatel izraelsko-arabské války r. 1948. Arnošt Lustig pracoval v letech 1950-1958 pro Čsl. rozhlas jako reportér a režisér. V letech 1959-61 působil jako vedoucí kulturní redakce týdeníku Mladý svět, 1961-68 jako scénárista Čsl. filmu. V roce 1967 byl členem prezidia Svazu čs. spisovatelů, po srpnu 1968 pak členem kibucu Hachotrim v Izraeli. Roku 1968 odešel Lustig do USA, na univerzitě v Iowa učil scénář, skladbu divadelní hry a krátkou povídku. Roku 1973 pak přešel na American University D.C., kde přednášel film a literaturu. V současné době působil jako čestný president společnosti Franze Kafky, kulturního festivalu Devět bran a organizace pro podporu vědy - Česká hlava.
Lustigovo literární dílo se z valné většiny zabývá tragickým osudem Židů a holocaustem i vlastními zážitky z koncentračních táborů.

Citáty:
"Čas je naštěstí i naneštěstí pro všechny lidi stejný."

" Život není to, co chceme, ale co máme a vydržíme."
 

 
ČEST JEHO PAMÁTCE !

Komentáře

  1. Také jsem se to dnes dočetla na netu. Má ale jisté, že se na něj nezapomene!

    OdpovědětVymazat
  2. Právě jsem se dívala na dokument s A. Lustigem. Ten člověk je mi velmi blízký. Je úžasný, vtipný, lidský, je mi to moc líto, že už není.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

PODĚKOVÁNÍ SM

O ČOKOLÁDĚ .. .