NA CESTĚ OD TÁBORA


Na staré fotografii z roku 1970, nazvané NA CESTĚ OD TÁBORA jsou moji tři nejmilejší.
Uprostřed syn, pán v kostkaté košili můj manžel a muž v saku je můj tatínek František,
který má dnes svátek. Míval vždy od května do října v Táboře nebo na chatě poblíž
autokempu Knížecí rybník svého vnoučka na starosti. Chata v lese byla báječným
prostředím, které mému synovi vyhovovalo a nebýval zde nemocen. Mám zapálenou
svíčičku a vzpomínám na všechny chvíle s mým tatínkem prožité.

Komentáře

  1. Člověk si uchovává vzpomínky na milé lidi, zvlášť rodiče mají čestné místo. Vzpomínat se dá kdykoliv, jen si dovolím upozornit, že jméno František je v kalendáři 4. října. Měli jsme v rodině přefrantiškováno, také můj otec byl František, takže vím, kdy slaví svůj svátek. :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Milá Hanko!
    Františků je v roce několik, asi jako Marií, která taky není jenom jedna.Můj tatínek celý život slavíval svůj den 29.1., ale jiní zase 4.10.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:Milá Otavínko!
    Vůbec se s tebou nechci přít, to není smyslem mého příspěvku. Vzala jsem si na pomoc běžný občanský kalendář, který snad používá drtivá většina lidí naší republiky a tam je František jen jeden - tedy 4. října. Nevím, jaký kalendář používáš ty, ale ověřit si to může každý. Dneska má svátek Zdislava a ne František. Jinak - ze svého okolí vím, že dnes moc lidí svátky neslaví, beru to tak, že jako Hana mám svátek v srpnu, ale když budu chtít, oslavím si ho taky v lednu a nic se neděje a nikdo s tím nic nenadělá :-))).

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem si našla církevní kalendář a jen Františků je tam 25. Svátek každého z nich se slaví v den jejich úmrtí, případně pokud je den již obsazený tak den následující.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]:Dobře a vy se řídíte církevním kalendářem? Já osobně a myslím, že většina lidí používá běžný, já říkám občanský kalendář, např. i na Seznamu to je. Ale je fakt, že já nejsem věřící, takže o tento druh kalendáře zájem nemám. Také nechápu, jaký to má smysl mít v kalendáři 25 Františků? To je už přefrantiškováno a při vší úctě to ztrácí přehled a smysl. Jestliže je v roce 365 dní a Františkové obsadí 25, tak "chudáci" další jména. Takže já děkuji za toho jednoho Františka v "našem" kalendáři, to pak ta připomínka má smysl. :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. dříve bývalo v kalendáři jméno František víckrát. Když jsem se seznámila s budoucím manželem, přála jsem mu k svátku právě 4.10. Odpověděl mi, že Františků je v kalendáři tolik, že by musel oslavovat ( a popíjet s přáteli)každou chvíli. Tak jsem to vyřešila jednoduše: už jsem mu nikdy k svátku nepřála.

    OdpovědětVymazat
  7. Jejda, to je milá fotka.
    A ještě kvituji zmínku o mě známých místech, kdo by to řekl, že jste v létě jezdívali do našeho okolí.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:Milá Jarko!
    Moji rodiče se přestěhovali do Tábora roku 1968 a žili tam až do smrti. Vždy říkali, že mají do Olomoce blíž o 47 km. V tomto městě opředeném husitskou historií žil taky brácha s rodinou a můj táta tam studoval Vyšší zemědělskou akademii.

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Hanko, já necírkevnice mám takový kalendář doma - hospodář je věřící. Takže vím, že tam jsou taky "vedoucí" normální občanská jména a "pod čarou" jsou napsána jména blahoslavených a svatých jména třeba František. To už věřící vědí, ale taky vnímají, že je den jiného občanského jména ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Můj dědeček byl také František a slavil jmeniny koncem ledna. Kdysi to tak v kalendáři bylo. /maminka byla Marie a slavila 15.8.....teď je tam Hana./
    Těch svatých Františků bylo víc - teď v lednu to je Saleský, na podzim František z Assisi.....

    OdpovědětVymazat
  11. Hani, nádherná fotka, stejně ty staré fotky mají něco do sebe, že? Je dobře, že jsi ji dala se svou vzpomínkou nahlédnout i nám.

    OdpovědětVymazat
  12. Hani, jsou to tři krásní chlapi- jeden z nich sice ještě malý, ale viděla jsem jeho podobu na videu, takže je už pořádný chlap. Máš pěknou společnou fotku z krásného kraje.

    OdpovědětVymazat
  13. Paní Hanko srdečně Vás zdravím.Můj tatínek se narodil 29.ledna a ten den i slavil svátek takže dřív asi to tak bylo.On stejně moc slavit nechtěl jen že se rodina sešla a to bylo důležité.Ještě Vám musím napsat,že 5.února zemřela paní Naděžda Mičková.Byla přes měsíc v nemocnici.Měla bych Vám napsat víc,ale jaksi to nejde Mějte se pěkně Jana M

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

PODĚKOVÁNÍ SM

O ČOKOLÁDĚ .. .