100. VÝROČÍ NAROZENÍ

 

 


Dne 12. května 1922 se v Košicích na Slovensku narodil univ. prof. PhDr. Rudolf CHADRABA, DrSc, historik umění. V letech 1941-1942 studoval kresbu a malbu na Státní grafické škole v Praze a 1945-1947 Dějiny umění a estetiky na FFUK a pak přešel na univerzitu do Olomouce, kde vynikl od r. 1949 jako asistent estetika a spisovatele Bohumila Markalouse – Jaromíra Johna, když pokračoval ve studiu umění u Václava Richtera. Germanistiku dokončil na univerzitě v Brně. Nejplodnějším obdobím života se prof.. R. Chadrabovi stalo od roku 1961 působení v pražském Ústavu dějin umění Akademie věd, kde zůstal až do svého penzionování v roce 1988. Profesionální působení zakončil opět v Olomouci, kde od r. 1990 napomohl k obnovení Katedry dějin umění FFUP a až do své smrti (27.2.2011) přispíval k jejímu rozvoji jako její první profesor. Napsal více jak 170 prací. Patřil k nejvzdělanějším uměnovědcům v ČR. Proslul u nás a ve světě jako ikonolog a interpret díla Albrechta Dürrera. Jeho ateliér na Ostružnické 42 byl plný vzácných knih o umění. Byl manželem grafičky Zory, rozené Pořické (1921-2015).

         


S panem profesorem Chadrabou jsem se osobně znala, protože mě překládal do němčiny

a francouštiny texty o osobnostech města Olomouce pro potřeby Magistrátu města Olomouce

a manželovi překládal šachovou korespondenci do několika jazyků v letech 1992 - 1995. 

 

 

Komentáře

  1. Člověk žasne kolik vzdělaných lidí žilo v min. stoletích. Jen jestli z dalších generací bude tolik zasloužilých spisovatelů, básníků, umělců...Taky si myslím, až ty přestaneš dělat ty přehledy, sotva se toho někdo ujme. Děláš záslužnou práci, Hani. Vydrž♥

    OdpovědětVymazat
  2. Libuše

    Přidávám se k paní Růžence, kolikrát je pro mě překvapením, či znovu poznáním zpráva o lidech pracujících v kultuře, tvořících hudbu, malujících obrazy a jiné činnosti.
    Opravdu je to záslužná činnost.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

PODĚKOVÁNÍ SM

O ČOKOLÁDĚ .. .