ALEXANDR FLEMING

Před 130 lety - dne 6. srpna 1881 se narodil známý skotský lékař

a držitel Nobelovy ceny za lékařství Sir Alexandr Fleming.


Narodil se jako dítě statkáře ve skotském hrabství Ayrshir. Po získání základního vzdělání chodil do školy v Darvelu a ve dvanácti letech nastoupil na Akademii v


Kilmarnocku, kde studoval přírodní vědy. Ve čtrnácti letech odešel do Londýna, kde absolvoval obchodní větev Polytechnic School v Regent Street. R. 1899 vypukla Druhá búrská válka. Do armády vstoupilo mnoho dobrovolníků, mezi nimi i Alex s bratry Johnem a Robertem. Počet dobrovolníků však značně převyšoval potřeby expedičního sboru, proto bratři do Afriky neodjeli. Ve dvaceti letech zdědil po svém strýci 250 liber, které investoval do studia medicíny. Chodil na soukromé hodiny, roku 1902 složil imatrikulační zkoušku a přihlásil se na lékařskou fakultu při nemocnici Saint Mary. Byl vynikající student a začal se věnovat bakteriologii. Závěrečné lékařské zkoušky složil v roce 1908 jako nejlepší z ročníku, za což dostal zlatou medaili londýnské univerzity. V průběhu několika let se stal respektovaným lékařem v nemocnici. Do první světové války zasáhl jako lékař, pobýval v laboratoři a výzkumném středisku ve Francii. Po první světové válce se Fleming vrátil do laboratoře při nemocnici Saint Mary. V roce 1922 se mu podařil objev s lysozymem, který ve své době neměl příliš velký význam, ale o třicet let později se k němu věda vrátila.
V roce 1928 Fleming objevil penicilin, když zcela náhodně našel na staré petriho misce usazenou plíseň. Tato plíseň vylučovala látku, jež hubila mikroby kolem. Jeho přítel slavný americký mykolog Tom určil tuto plíseň jako Penicillium Notatum. Za objev penicilinu dostal Fleming celou řadu cen, dne 25. října 1945 získal Nobelovu cenu za lékařství společně s Howardem Florym a Ernstem Chainem, kterým se podařilo penicilin izolovat. Alexander Fleming zemřel doma dne 11. března 1955 a byl pohřben v katedrále svatého Pavla v Londýně.



" Intelektuální velikost nedělají mramorové vestibuly,

vytváří ji duch a mozek badatele."



" Těžké se zdá jen to, co jsme ještě nedokázali."

Komentáře

  1. Děkuju, jsi moc hodná :) Ale na hudební nástroje nehraju, sice bych strašně chtěla na kytaru, klavír a někdy v budoucnu zkusit housle, ale nejsou dotace, takže si ani jedno z toho nemůžu pořídit. Až si ale najdu brigádu, asi začnu skládat, i když zpívat neumim :DZelenou pít nebudu už nikdy, to mi věř :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. hm,zajímavý,ale ještě ho neznám!

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Milá Sabi, pokud ráda čteš životopisné romány, přečti si knihu od André Mauroise: Život sira Alexandra Fleminga (1963 překlad v češtině). Bezva čtení.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

PODĚKOVÁNÍ SM

O ČOKOLÁDĚ .. .