100 FRANTIŠEK FRIC 100

Lesní inženýr, pedagog a spisovatel.

Narozen 22. července 1911 Praha
Zemřel 7. října 1975 Hranice

Reálné gymnázium studoval v rodišti. Po maturitě studoval v letech 1931-1935 Vysoké učení technické, obor lesní inženýrství. Po vojenské službě nastoupil v roce 1939 do Kunštátu na místo lesního asistenta. V letech 1945-1949 přednášel na Státní vyšší lesnické škole v Hranicích předměty: zoologii a botaniku. Poté změnil do roku 1971 několikrát své působiště. Tři roky byl zaměstnán jako lesmistr vojenských lesů v Lipníku nad Bečvou, pak tři roky pracoval ve Výzkumném lesnickém ústavu v beskydském Hnojníku a v letech 1957-1964 působil jako inspektor lesního provozu u Státních lesů v Janovicích a v Hanušovicích a posléze byl vedoucím biologického oddělení Vlastivědného ústavu v Přerově. Od 30. let minulého století publikoval zejména v časopisech: Pražský ilustrovaný zpravodaj, Červený květ, Nová svoboda (Ostrava), Rovnost, Zář, Živa, ABC - časopis mladých techniků a přírodovědců a pak hlavně v odborném tisku: Les, Myslivost, Lesnická práce a Stráž myslivosti.
Beletristicky debutoval v roce 1959 knihou povídek Mysliveckou stezkou.
O dva roky později vydal knihu Kudu větevnice (1961),
kde se presentoval jako znalec života ptáků a divokých
zvířat v Jeseníkách.
Jeho dvě další sbírky povídek a črt vyšly pod názvy Bílá manéž (1962)

a Ozvěny ticha (1969). Nádherná kniha o přátelství psa a člověka s názvem Zrzek (1972) byla velmi brzy rozebrána a v knihovnách stále půjčená. Posmrtně vyšel výbor z díla opět pod názvem Mysliveckou stezkou (1977).
Citát z díla:

" Pes brzy vycítí, co si jeho pán přeje, a jestliže je to jen trochu
dobrácký pes, dělá brzy pravé pomyšlení."

Komentáře

  1. U knihy Zrzek se mi líbí ilustrace. Podobným stylem máme doma ilustrovanou knihu Z myslivecké brašny, jsou to povídky o zvířátkách, moc pěkné - a k tomu doplněné ty akvarelové obrázky. Možná to bude stejný malíř.
    A kniha může být zajímavá, třeba na ni někde natrefím.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

PODĚKOVÁNÍ SM

O ČOKOLÁDĚ .. .