STANISLAV LOLEK

Český malíř, grafik a ilustrátor.
Lolek Stanislav
· 10. 11. 1873 Palonín (u Loštic)
Palonín
· 9. 5. 1936 Uherské Hradiště

Narozen v učitelské rodině Jakuba Lolka (1845-1917), který byl správcem palonínské školy v letech 1871-1888. Stanislav studoval reálné gymnázium v Prostějově a v srpnu 1889 nastoupil na předškolní lesnickou praxi do Veselí u Mohelnice. Zde jej učil revírník Gustav Kořínek základům myslivosti a vyprávěl mu veselé příběhy o nezbedné lišce, které se měly přihodit na střítezské hájovně.
lesárna
Po maturitě na Lesnické škole v Písku, nastoupil jako lesní adjunkt na velkostatek ve Lnářích u Blatné, kde kreslil mapy, které doplňoval figurální výzdobou. Jeho talentu si všiml lesní rada Theodor Mokrý a doporučil mu, aby se dal na dráhu malíře. Mladý Lolek dal tedy po třech letech výpověď a s podporou Ing. T. Mokrého nastoupil studia na Akademii výtvarného umění v Praze v roce 1895. Zde se učil krajinomalbě u prof. Julia Mařáka čtyři roky a po jeho smrti byl žákem prof. Ottenfelda. V létech 1902-3 studoval grafiku v Mnichově u Neumanna a Heinemanna. S přítelem Adolfem Kašparem, známým ilustrátorem zavítal na jaře 1903 do Lnář, aby zde kreslili vnučku slavného loutkáře Arnoštu Kopeckou, která v sále hostince hrála loutkové divadlo. Pro místní ochotnický spolek namalovali oponu s pohledem na Lnáře. Jeho první krajiny jsou z jižních Čech a maloval i vzácnější druhy zvěře. R. 1907 jel s Antonínem Slavíčkem do Paříže, kde studoval díla francouzských impresionistů. V r. 1909 procestovali i severní Jadran. Pak žil hlavně na Moravě, na Telčsku, moravském Slovácku a na Slovensku.
Liška Stanislava Lolka
Oblíbenými tématy jeho tvorby byly motivy z lesního interiéru a ze života lesní zvěře (Liščí rodina, 1915, 1921; Koncert v lese, 1927; Cesta lesem, 1928). Cyklus jeho kreseb zvěře inspiroval Rudolfa Těsnohlídka k napsání pohádkové knížky Příběhy lišky Bystroušky a ten zase Leoše Janáčka k napsání světově proslulé opery stejného jména . Roku 1931 byl Lolek za podpory Theodora Mokrého jmenován řádným členem České akademie výtvarných umění. Zbytek života strávil v Uherském Hradišti.
Další zajímavosti: http://otavinka.blog.cz/1010/lolek-a-bystrouska

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

PODĚKOVÁNÍ SM

O ČOKOLÁDĚ .. .