* 200 ČACKÁ MARIE 200 *

Vl.jm. Františka Božislava Pichlová, dcera básníka, překladatele a středoškolského profesora Františka Jana Svobody (1778-1864).
Česká spisovatelka a překladatelka.
* 9. 3. 1811 Praha
+ 18. 3. 1882 Praha

Rodinná výchova ji přivedla do vlasteneckých kruhů. Účastnila se kulturních a společenských akcí, které organizoval především Karel Slavoj Amerling. Publikovala básně v časopisech které si rychle získaly popularitu. Posílala je do redakcí pod jménem (Marie Čacká) z různých měst např. z Prahy, Pardubic, Lázní Bohdaneč. Její pravá totožnost nebyla známá. Když se v roce 1844 na určitou dobu odmlčela, napsal jí Václav Bolemír Nebeský v časopisu Květy nekrolog a lidé ji oplakávali. Roku 1845 se provdala za Josefa Bohuslava Pichla, lékaře a vlasteneckého novináře. Ten pak, několik týdnů po uveřejnění fámy o její smrti, zaslal redakci Květů dopis, že je Marie Čacká pozdravuje a je zdráva. Kým je ve skutečnosti, se ale veřejnost dověděla až roku,1858 po knižním vydání jejích básní.
Spoluzakládala českou dívčí školu v Praze a určitou dobu na ní působila.
V pozdějších letech, také ze zdravotních důvodů, se vzdala veřejné činnosti a soustředila se na péči o rodinu. Přátelé ji znali jako ušlechtilou, citlivou, vzdělanou paní. Zemřela po krátké nemoci na "ochrnutí plic", pohřbena byla na Olšanech.
Básně publikovala v letech 1838- 1856 v časopisech: Česká včela, Květy, Věnec,Lumír a v knížkách zvaných " pomněnky" - rozdávaných na besedách a plesech..

Příkladem jsou Vesnické písně (Česká včela 1838) a Písně Marie Čacké (Lumír 1851). Získaly si oblibu prostotou, něžnou vroucností, jemností a vlastenectvím; projevovala v nich vřelý mateřský cit. V pozdějších letech byly zařazovány do výběrů básní vhodných k recitaci (besedníky, krasořečníky apod.). Některé byly zhudebněny.
Knižně vyšly Písně Marie Čacké (1857, s několika reedicemi).
Překládala také povídky z němčiny a francouzštiny.

Holoubátko
»Holoubátko moje,
nevyletuj z dvoru,
číhá dravý luňák
ukryt v tmavém boru!«

Ale holoubátko
neposlechlo matku,
vyletělo přece
vysoko ze statku.

Nevrátilo však se
neposlušné ptáče,
a nebohá matka -
jak ta pro ně pláče!

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

PODĚKOVÁNÍ SM

O ČOKOLÁDĚ .. .