VÁCLAV KRŠKA

Před 110. lety - dne 7. října 1900 se v Písku narodil Václav KRŠKA, český prozaik,
filmový režisér a scénárista.
Krška Václav
                                  Václav Krška a jeho skvostná knihovna


Jeho rodný dům je na Alšově náměstí čp.19 (nyní je tam Česká spořitelna). V letech 1912-1916 studoval na reálce. Ve třinácti letech mu zemřel otec a jeho matka se záhy provdala za mlynáře a statkáře J. Martínka do Heřmaně, kam se rodina přestěhovala. V roce 1916 vstoupil na učitelský ústav do Českých Budějovic a počátkem roku 1918 narukoval na italskou frontu. Po válce vystudoval střední hospodářskou školu a po vojenské službě se vrátil domů. Od studií se věnoval ochotnickému divadlu, hrál a režíroval divadlo v rodišti i v Heřmani, psal básně, povídky i romány. Po smrti otčíma v roce 1927 se staral o statek a mlýn a po matčině smrti o deset let později, hospodářství pronajal a žil v Písku. Od dětství ho zajímalo loutkové divadlo. Jako student vedl v Heřmani ochotnický spolek "Heyduk", kam zval i známé herce z Prahy . Byl to zejména Eduard Kohout, slavný člen Národního divadla v Praze, Míla Pačová, Rudolf Hrušínský, později Vlasta Fabianová, Václav Vácha, Eduard Cupák a jiní. Účastnil společenského života; psal básně, povídky i romány. Nejdříve tíhnul k spisovatelské činnosti a jako velký romantik a lyrik miloval dílo a styl spisovatele  Fráni Šrámka, se kterým se přátelil a nechával si od něj posuzovat svá díla. Své práce publikoval zprvu časopisecky v Otavanu od roku 1920, Píseckých listech, Lidových novinách, Prácheňském kraji aj. Knižně vyšla sbírka fejetonů Ochotníci naruby (1928), román Zatoulaný (1925), Toužení pod javorem (1929), Zapomenutý rok (1930), Hlas nejvroucnější (1931), soubor povídek Chlapec a kozlonoh (1929), román Odcházeti s podzimem (1930) ,který byl později zfilmován s titulem Ohnivé léto (1939). Díky své ochotnické praxi mohl v nově otevřeném divadle v Písku zdramatizovat román Fráni Šrámka Stříbrný vítr (1939), jenž zpracoval jako filmový scénář.
Ohnivé léto (1939)
                                                        (Ohnivé léko 1939)

Do světa filmu se začíná dostávat hlouběji díky psaním scénářů pro Františka Čápa
(Noční motýl) a pro sebe (Kluci na řece, Řeka čaruje, Mladá léta, Měsíc nad řekou, Stříbrný vítr, Poupě či Jarní vody).
                                                             (Řeka čaruje 1946)

                                                                           
                                                        (Měsíc nad řekou 1953)

Stříbrný vítr
                                                          (Stříbrný vítr 1954)

Jako režisér byl v českém filmu ojedinělým zjevem. Právem se mu říká básník filmového obrazu. Ve filmu má Krška významný podíl na rozvoji lyricky laděného vyprávění a hraných životopisných snímků /o M. Alšovi, A. Jiráskovi, B. Smetanovi…
                                                                       
                                                      (Legenda o lásce 1957)

Natočil i pohádky Labakan a Legenda o lásce, veselohru Komedie s Klikou. Ve svém literárním díle byl ovlivněn F. Šrámkem i heřmaňskou a píseckou krajinou.Ve svých snímcích projevoval neuvěřitelný smysl pro lyričnost, básnický výraz, poetiku a stylizaci. Opíral se o nejlepší spolupracovníky, ať již o skladatele, kameramany či herce, které často neváhal obsazovat i do epizodních rolí. Své první filmy natočil na milovaném Písecku; v hlavních rolích vystupovali urostlí chasníci z Heřmaně, právě tak jako tehdejší filmové hvězdy Lída Baarová, Svatopluk Beneš, Zorka Janů atd. Hned za první film dostal českou Národní cenu.
- O prázdninách roku 1960, kdy se točil film Osení pozval režisér Václav Krška před natáčením skoro všechny mladé herce na svůj mlýn do jižních Čech. Do Heřmaně přijeli: Víťa Olmer, Jarda Satoranský, Karel Hábl, Vašek Mareš, Zdeněk Kopal, Jenda Kotva a další.

Kromě cen na světovém festivalu v Benátkách získal Václav Krška i Národní (1940, 1949) a Státní (1952) cenu, Uměleckou prémii (1953) a titul zasloužilého umělce (1967). Zemřel 17. 11.1969 v Praze a je pohřben na místním hřbitově v Heřmani. Na jeho hrobce je busta od Jana Kodeta.
                                                                           
Heřmaň
  (Místo posledního odpočinku - Heřmaň)


Český rozhlas vysílá seriál PUTNůV  JIHOČESKÝ  LITERÁRNÍ MÍSTOPIS
  kde je velmi zajímavý pořad o Václavu Krškovi a jeho literární tvorbě.

http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=3342&p_pattern=Kr%B9ka&p_gt=1

Komentáře

  1. Měsíc nad řekou je moc krásný film! Pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, pravdu ma Margaritka a určite to neni jedinej film ktery je tak pekny.
    Puseeeeeeek...

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:Milá Euridiko, díky za komentík. Na filmy spojené s Pískem se dívám pokaždé, když je vysílají, vždycky se najde nějaký kout, který si chci znovu připomenout. A čím je člověk starší, tím více se mu stýská.

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsem se v Písku před 45 lety ženil, tak jsme se šli rozloučit s Pískem na věž. A tenkrát nám kastelán děkanského kostela říkal, že zejména v létě na věž chodil i režisér Václav Krška s herci a popíjeli červené vínko. Nevím jak chodili dolů, když je to strmé schodiště, ale vždy si na to, když přijedu do Písku, vzpomenu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

PODĚKOVÁNÍ SM

O ČOKOLÁDĚ .. .