KRÁL JINDŘICH ZE SOVINCE

Dne 3. 5. 2010 byl zvolen králem majálesu olomoucké univerzity známý fotograf Jindřich Štreit.Studenti Univerzity Palackého v maskách i bez nich se sešli v pondělí  na olomouckém Horním náměstí oslavit tradiční studentský svátek - majáles. Ačkoli co chvíli sprchlo, náladu to nikomu nezkazilo. Všichni totiž čekali, kdy se v oknech radnice objeví čerstvý král majálesu. Dočkali se ho úderem třinácté hodiny - korunu a hermelín převzal známý fotograf Jindřich Štreit.

"Dosud jsem kraloval pouze na hradě Sovinec, teď své pravomoci rozšiřuju také na své poddané v Olomouci," usmál se s královským žezlem v ruce Štreit. "Přeju vašemu majálesu, aby se vydařil co nejlépe. Žijete v krásném historickém městě a jste jeho součástí. Na to můžete být opravdu hrdí," obrátil se na studenty Štreit.

Průvod studentů vedený nově zvoleným králem se za zvuku bubnů vydal z náměstí na nádvoří Filozofické fakulty, kde majáles oficiálně zahájil rektor univerzity Miroslav Mašláň a profesor Josef Jařab. Ten slavnost zpestřil citací z Ginsbergovi básně nazvané Král majáles, kterou básník napsal v roce 1965, kdy byl vyhoštěný z České republiky.


Snímek vyhotovil Jan Procházka.

Komentáře

  1. Je, je. Tak i ja budu kralem jenom když ze ze mne stane znamej fotograf-bloger... ha ha ha

    OdpovědětVymazat
  2. Dobré ráno pane Vladimíre,
    letošní král majálesu mi v letech 1992-1998 ilustroval knížečky citátů svými jedinečnými fotografiemi. Díky za Vaše odezvy- každý den si poslouchám písničku Rybáři skupiny Vinko loce. Je úžasná a znám ji už z let, kdy jsem se poprve koupala v moři.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

PODĚKOVÁNÍ SM

O ČOKOLÁDĚ .. .